Viešojo maitinimo vadovams ir darbuotojams – apie maisto tvarkymą

Palangos tiltas, 2017-05-29
Peržiūrėta
2753
Spausdinti straipsnį
Bendrinti per Linkedin
Bendrinti per Facebook

Viešojo maitinimo vadovams ir darbuotojams – apie maisto tvarkymą

VMVT Palangos VMVT su Palangos miesto viešbučių ir restoranų asociacija gegužės 23 d. viešbučio „Vanagupė“ konferencijų salėje organizavo Palangos viešojo maitinimo įmonių vadovams ir atsakingiems darbuotojams seminarą „Maisto saugos valdymas maisto tvarkymo subjektuose. Kontrolės procedūros, efektyvios trūkumų šalinimo priemonės, poveikio priemonės. Maisto tvarkymo reikalavimų vykdymo aktualijos“.
Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė pasveikino susirinkusius viešojo maitinimo įmonių atstovus. Ji akcentavo, kad Palangos viešojo maitinimo bei apgyvendinimo įstaigų teikiamos paslaugos, jų kokybė kuria Palangos kurorto įvaizdį. Tokio informacinio pobūdžio seminaro-susitikimo tikslas – prisiminti galiojančias tvarkas, reikalavimus tam, kad suteiktume saugias ir aukštos kokybės paslaugas. I. Valaitienė pristatė seminaro svečius: VMVT Maisto skyriaus vedėja NMVRVI l. e. p. vyriausioji patarėja Aušra Išarienė, VMVT Palangos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkė Virginija Grigalauskienė, viršininko pavaduotoja-valstybinė maisto produktų inspektorė Birutė Simutienė, Palangos VMVT inspektoriai, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento direktoriaus pavaduotoja Dalija Stasiuvienė, VSC Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė, VSC Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Brigita Kairienė.
V. Grigalauskienė pasveikino susirinkusius bei patikino, kad tiek Tarnybos, tiek verslo tikslas yra vienas – užtikrinti, kad vartotojai gautų saugius ir kokybišku produktus. Ypač svarbu – atnaujinti žinias prieš prasidedant vasaros sezonui, kai į Palangą suvažiuoja daug žmonių, keičiasi viešojo maitinimo darbo sąlygos, didėja apimtys. Viršininkė akcentavo, kad daugiau dėmesio skirti prevencijai, užkirsti kelią susirgimams ūmiomis žarnyno infekcinėmis ligomis bei išvengti apsinuodijimų maistu.
B. Simutienė skaitė pranešimą „Palangos viešojo maitinimo įmonių kontrolės rezultatai, efektyvios trūkumų šalinimo priemonės, poveikio priemonės“. Pavaduotoja pateikė informaciją apie maisto tvarkymo veiklą reglamentuojančius teisės aktus, trumpai pristatė VMVT veiklos kryptis. B. Simutienė pateikė valstybinės kontrolės rezultatus Palangoje bei trumpą nustatytų pažeidimų analizę. Inspektorė apgailestavo, kad nustatomų pažeidimų skaičius nemažėja, jis panašus pastaruosius trejus metus: 2016 m. 55 proc. patikrinimų metu nustatyta higienos teisės aktų reikalavimų pažeidimai. Daugiausia nustatoma bendrųjų higienos pažeidimų, sumažėjo atvejų, kai randama maisto produktų su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu, tačiau išlieka problema pusgaminių, gaminamų patiekalų atsekamumas.
B. Simutienė pateikė skaidrių su nuotraukomis, kuriose užfiksuota kryžminės taršos atvejai, patalpų, personalo higienos, savikontrolės pažeidimai. Inspektorė priminė, kad savikontrolės žurnalai turi būti pildomi kasdien, registruojami faktiniai temperatūros matavimo duomenys. Priminti ir personalo higienos reikalavimai, aptarti patiekalų atsekamumo būdai. Inspektorė priminė VMVT direktoriaus įsakymu patvirtintas ūkio subjektų veiklos patikrinimų taisykles, kuriose numatyti reikalavimai dėl trūkumų šalinimo. B. Simutienė akcentavo, kad už vartotojams teikiamų produktų saugą ir kokybę atsakomybė tenka verslui.
A. Išarienė skaitė pranešimą „Maisto saugos valdymas maisto tvarkymo subjektuose. Maisto tvarkymo reikalavimų vykdymo aktualijos“. Pranešėja akcentavo, kad maisto higiena gyvybiškai svarbi visoje grandinėje. Pateikta eilė nuotraukų iš kasdienės maisto tvarkymo veiklos. Patikrinimų metu nustačius higienos pažeidimų, taikomos sankcijos, o atskirais atvejais gali būti stabdoma subjekto veikla. Todėl siekiant užtikrinti saugų ir kokybišką maisto tvarkymą, reikalinga daug dėmesio skirti higienai, procesų kontrolei, atsekamumo reikalavimų įgyvendinimui. Vedėja pateikė gerosios praktikos pavyzdžių, taikomų užsienio šalių viešojo maitinimo įmonėse. Per maistą plintančių ūmių susirgimų prevencija – efektyvi įrengimų, inventoriaus dezinfekcija, teisingas ir savalaikis rankų plovimas. Maisto saugos užtikrinimas – tai biologinės, cheminės ir fizinės taršos nebuvimas, valdymas iki minimalios rizikos. VMVT misija – padėti, konsultuoti, šviesti, prižiūrėti ir kontroliuoti – verslą. A. Išarienė pateikė maisto tvarkymo reikalavimų vykdymo aktualijas: akrilamidų, transriebalų kiekių maisto produktuose mažinimas, jų prevencija ir kontrolė, taikomus būdus ir priemones viešojo maitinimo įmonėse, taip pat pasidalino gerąja praktika pateikdama konkrečius pavyzdžius procesų valdymui, pateikė atsakymus į dažniausiai užduodamus verslo klausimus, informavo, kad rengiamas viešojo maitinimo įmonių vertinimo įsakymo keitimas.
Pranešėjai buvo užduota klausimų apie viešojo maitinimo įmonių atitikties higienos reikalavimams vertinimą, t. y. reitingavimą, – ar normalu, kad vieno patikrinimo metu kavinė įvertinta penkiais „puodeliais“, o kito – tik dviem. A. Išarienė atsakė, kad vertinimas atliekamas patikrinimo akto pagrindu. Patikrinimo akte fiksuojamos visos patikrinimo metu nustatytos aplinkybės. Į klausimą dėl akrilamidų keptoje ant žarijų mėsoje, pranešėja pakartojo, kad akrilamidai susidaro daug krakmolo ir cukraus turinčiuose produktuose, jų skrudinimo, kepimo proceso metu, o kepant mėsą susidaro kita kancerogeninė medžiaga – benzopirenas.
Asta Šlepetienė skaitė pranešimą „Apgyvendinimo paslaugų sveikatos saugos reikalavimai“. Apie legioneliozę ir jos profilaktiką kalbėjo Brigita Kairienė.

Palangos VMVT inf.

Jūsų komentaras:

Taip pat skaitykite

Nuo metų pradžios įsigaliojo tvarka, pagal kurią Klaipėdos regiono taip pat ir Palangos miesto gyventojams turi būti sudarytos sąlygos atskirai rūšiuoti biologines bei maisto atliekas.


Dėl pasklidusio vaizdo įrašo, kuriame matoma vaiko paėmimas nuo mamos, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnyba pradėjo tyrimą.


Sekmadienį Seime po pateikimo nebuvo pritarta Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narių siūlymui lengvatinį 9 procentų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą restoranų, kavinių ir panašių maitinimo įstaigų teikiamoms maitinimo paslaugoms taikyti neterminuotai.


Klaipėdos apygardos prokuratūra, reaguodama į viešai paskelbtą informaciją apie galimai neteisėtai vykdomas statybas Kunigiškių paplūdimyje, pradėjo tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo.


Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai atliko analizę viešojo maitinimo sektoriuje.


Vykstant karui Ukrainoje kai kuriems mokyklų vadovams iškyla klausimų situacijose, kai mokytojas atvirai palaiko Rusijos karinę agresiją Ukrainoje, skleidžia dezinformaciją. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija mokyklų vadovams pateikė rekomendacijas, kokių teisinių priemonių turi būti imamasi panašiose situacijose. 


Palangos miesto savivaldybėje interesantai aptarnaujami el. paštu [email protected] arba telefonu 8 460 48705. Tiesiogiai galima kreiptis tik į Socialinės rūpybos skyrių dėl vienkartinių laidojimo išmokų (Vytauto g. 112, įėjimas iš kiemo pusės).


VMVT Palangos VMVT su Palangos miesto viešbučių ir restoranų asociacija gegužės 23 d. viešbučio „Vanagupė“ konferencijų salėje organizavo Palangos viešojo maitinimo įmonių vadovams ir atsakingiems darbuotojams seminarą „Maisto saugos valdymas maisto tvarkymo subjektuose. Kontrolės procedūros, efektyvios trūkumų šalinimo priemonės, poveikio...


Antradienį į tradicinį „Palangos tilto“ kavarytį susirinkę Palangos krašto kavinių ir viešbučių savininkai, Savivaldybės administracijos ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai kartu su skaitytojais diskutavo temomis, aprėpiančiomis platų klausimų ratą: nuo vadinamojo viešųjų įstaigų „reitingavimo puodeliais“ iki to, ko...


Jau nuo lapkričio 1-osios Lietuvos – ir Palangos – viešojo maitinimo įstaigos bus pradėtos vertinti balais. Taip siekiama padėti vartotojams lengviau apsispręsti, į kurią kavinę, restoraną ar barą užsukti – kuo aukštesnis įvertinimas, tuo ten saugesnė aplinka, kokybiškesnis maistas. Apie šią naujovę kalbėta ketvirtadienį viešbutyje...


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius