Garbinami rusų turistai pildė kavinių bei restoranų savininkų kišenes

Agnė LEKAVIČIENĖ, 2011-09-14
Peržiūrėta
2829
Spausdinti straipsnį
Bendrinti per Linkedin
Bendrinti per Facebook

Garbinami rusų turistai pildė kavinių bei restoranų savininkų kišenes

„Palangos tiltas“ tęsia rašinių ciklą apie miesto verslininkų vasaros sezoną. Kalbinti restoranų bei kavinių savininkai džiaugėsi klientais, kurie negailėjo pinigų prabangiems patiekalams bei gėrimams. Daugiausiai restoranuose pietavo bei vakarieniavo poilsiautojai iš Rusijos.

 

Restoranų lankytojai – turtingi rusai

Restoranų mūsų mieste netrūksta. Lietuviškos, europietiškos, itališkos, japonų virtuvės kvapai viliote vilioja užsukti bei paskanauti įvairiausių patiekalų. Viešbutyje „Medūza“ įsikūręs keturių žvaigždučių itališkos virtuvės restoranas, šią vasarą daugiausiai aptarnavo turistus iš Rusijos. Restorano direktorė Živilė Antropikienė džiaugėsi pelninga vasara. „Šis vasaros sezonas mūsų restoranui buvo išties geras, netgi geresnis nei pernykštis. Įvykdėme visus vasaros planus. Rusų turistai restorane ir pietaudavo, ir vakarieniaudavo. Kadangi restoranas orientuotas į itališką virtuvę, tad ją klientai ir rinkosi“, - laikraščiui akcentavo Ž. Antropikienė.

Viešbučio restoranas, įsikūręs gražioje, su vaizdu į pušyną vietoje, talpina iki 60 žmonių. Restorano virėjai turi patirtį rengiant verslo pietus, furšetus, banketus, priėmimo vaišes, kokteilių vakarėlius. Firminis restorano ‚Medūza“ patiekalas: otas su pistacijomis ir špinatų užkepu, kurį mielai degustavo lankytojai.

Rusų tauta garsėja ne tik išlavintu skoniu maistui, bet ir pomėgiu atsipalaiduoti su alkoholinio gėrimo taure. „Rusai neragavo lietuviškų gėrimų, rinkosi kur kas prabangesnius gėrimus: brendį, viskį, prabangius vynus – štai į ką turistai iškeitė lietuvišką alų“, - sakė direktorė Ž. Antropikienė, bei patvirtino, jog „Medūzos“ restoranas tradicinio lietuviško patiekalo – cepelinų, neverda.

Paklausta, kiek pinigų vidutiniškai išleisdavo restorano klientai, Ž. Antropikienės teigimu, tai priklausydavo nuo to, kiek prie staliuko susėsdavo žmonių: „Negaliu įvardyti konkrečios sumos, tačiau jeigu prie staliuko sėdėdavo 3-4 žmonės, sąskaitos suma tikrai viršydavo 100 litų“.

 

Rinkosi prabangius patiekalus

Restoranas „Chateau Amber“ („Gintarinė Pilis“), įsikūręs Naglio alėjoje, išsiskiria savo prabangia aplinka, tad ir klientų sulaukė ypač pasiturinčių. Prabangaus restorano, įsikūrusio ant paties Baltijos jūros kranto, direktorius Egidijus Kasiulevičius „Palangos tiltui“ sakė, jog restorane nuolat pusryčiaudavo, pietaudavo ar vakarieniaudavo poilsiautojai iš  Rusijos. „Sezonas neblogas, atkentėjom“, - juokėsi direktorius.

Pagrindinė „Chateau Amber“ salė, tai erdvus „Xdecor“ paviljonas pačiose kopose, kuriame telpa iki 100 svečių. Restorano virtuvės meistrai patenkins išrankiausio gurmano skonį, tačiau nuvils lietuviškos virtuvės mėgėjus, kadangi cepelinų čia nėra. „Rusų turistai užsisakydavo kone brangiausius restorano patiekalus – įvairius žuvies patiekalus, jūros gėrybes. Virtuvėje gaminami patiekalai tik iš aukščiausios kokybės maisto produktų pagal klasikinės europietiškos virtuvės tradicijas“, - laikraščiui pabrėžė restorano direktorius E. Kasiulevičius, kuris džiaugėsi restorano lankytojų gausa.

„Po gurmaniškų pietų ar vakarienės klientai mėgavosi prabangaus alkoholinio gėrimo taure. Dažniausiai tai būdavo rinktiniai prancūziški vynai, ar visame pasaulyje pripažinti stiprieji gėrimai: viskis, brendis. Lietuvišką alų užsisakydavo retas klientas“, - sakė E. Kasiulevičius.

Kadangi restoranas prabangus, vidutinė pagrindinio patiekalo kaina siekia 30 litų. „Pietums ar vakarienei 4-5 asmenų kompanija nepagailėdavo ir 700 litų“, - laikraščiui atskleidė direktorius E. Kasiulevičius.

 

Lyja – skaniai pavalgyti!

Viešbutis ir restoranas „Pušų paunksnėje“ išgarsėjo savo savininkais: Arvydu ir Ingrida Saboniais.

60 vietų restoranas kviečia pasimėgauti europietiškos virtuvės patiekalais. 2007 metais restoranas laimėjo antrą vietą sūrio patiekalų čempionate. Restorano vadovė Ramunė Paulikienė džiaugėsi klientų gausa. „Nors vasara saulėtais bei šiltais orais nelepino, tačiau restorane nuolat būdavo žmonių. Matyt todėl, jog nesurado įdomesnės veiklos“, - laikraščiui juokavo restorano vadovė R. Paulikienė.

Vidutinė pagrindinio patiekalo kaina „Pušų paunksnėje“ siekia 35 litus, tačiau nemažos patiekalų kainos klientų neatbaidė. „Restorano lankytojų kontingentas buvo įvairus: lietuviai, rusai, baltarusiai, ukrainiečiai. Cepelinų mūsų restorane nerasite, tačiau kviečiame paragauti kepsnių ant žarijų, kuriais dažniausiai ir mėgavosi mūsų klientai“, - sakė R. Paulikienė.

„Šios vasaros planus įvykdėme. Vasarotojų vakarienė restorane kainuodavo 100, 200 ar 400 litų“, - pelninga vasara džiaugėsi vadovė R. Paulikienė.

Viešbučio „Palangos žuvėdra“ restoranas įsikūręs Meilės alėjoje, siūlo pasilepinti taip pat europietiškos virtuvės meniu. Nors viešbutis liepos-rugpjūčio mėnesiais buvo užpildytas šimtu procentų, Meilės alėjos rekonstrukcijos darbai trukdė kitiems poilsiautojams patekti į restoraną. „Viešbučio svečiai nuolat lankydavosi mūsų restorane, tačiau praeiviams patekti į jį trukdė alėjos rekonstrukcijos darbai“, - laikraščiui sakė direktorius Kristupas Šliogeris. „Cepelinus mūsų restoranas tikrai gamina, tačiau klientai mieliau rinkdavosi šiek tiek prabangesnius patiekalus: lašišą, didkepsnius“, - džiaugėsi K. Šliogeris.

„Palangos žuvėdra“ daugiausiai maitino poilsiautojus iš Rusijos, kurie mielai rinkosi lietuvišką alų „Švyturys“. „Šią vasarą restorane siūlėme paragauti tamsaus belgiško alaus „Grimbergen“. Džiaugiamės, jog jis populiarumu prilygo lietuviškam alui. Iš restorano lankytojų skaičiaus bei jų paliekamų pinigų restorane galime spręsti, jog ekonomika atsigauna“, - džiaugėsi K. Šliogeris.

„Šiuo metu į restoraną užsuka pavieniai poilsiautojai, pagyvenę žmonės, kuriems Palanga yra mieliausia rugsėjo mėnesį“, - „Palangos tiltui“ sakė direktorius K. Šliogeris.

 

Kavinėse mėgavosi lietuvišku alumi

J. Basanavičiaus gatvėje įsikūrusių kavinių savininkai taip pat džiaugėsi praėjusiu vasaros sezonu, nors klientai už vakarienę sumokėdavo kur kas kuklesnes sumas, nei restoranų lankytojai. Kavinės „Monika“ savininkas Feliksas Pakutinskas „Palangos tiltui“ sakė, jog ši vasara buvo pelningesnė nei pernykštė. „Nebloga vasara buvo, klientų turėjome nemažai. Daugiausiai sulaukdavome lietuvių bei rusų, kurie mielai rinkosi lietuviškus patiekalus: cepelinus, įvairius kepsnius, salotas. Taip pat užsukdavo paskanauti mūsų kavinėje kepamų picų“, - laikraščiui kalbėjo F. Pakutinskas.

Alų tautiečiai mėgsta, tuo įsitikino ir kavinės „Monika“ savininkas: „Daugiausiai klientai rinkosi lietuvišką alų „Švyturys“ bei kiek stipresnius, tačiau ne pačius brangiausius gėrimus“, - laikraščiui akcentavo F. Pakutinskas.

Jūsų komentaras:

Taip pat skaitykite

Vasaros orai buvo dosnūs, todėl visą sezoną pajūryje netrūko poilsiautojų. Verslininkai džiaugiasi, kad ši vasara buvo sėkminga. Tačiau įtakos mažesniam restoranų pelnui turėjo padidėjęs pridėtinio vertės mokesčio (PVM ) tarifas maitinimo įstaigoms bei lietuvių taupumas. 


Jau artimiausiu metu Palangos savivaldybės iniciatyva bus sudaryta darbo grupė, kurioje bus ir valstybės institucijų atstovų, pirmajame posėdyje bus sprendžiama dėl licencijų prekiauti alkoholiu apribojimų ar net panaikinimo kai kurioms J.Basanavičiaus gatvės kavinėms.


,Akcija „Darom“ gali vykti nors ir kiekvieną dieną“, – sako į Rąžės upės ir aplinkos valymo iniciatyvą susibūrę trijų garsiausių Palangos restoranų: ,,Onorė“, ,,Oldman“ ir ,,Basanavičiaus kiemelis“ savininkai. Vos tik apie šią iniciatyvą užsiminė palangiškių Rimavičių šeima – nedelsiant prie jos prisijungė ir bendraminčiai. O...


Palangos viešbučių ir restoranų asociacija (PVRA) Palangos asmens sveikatos priežiūros centrui (PASPC) padovanojo modernų ir patogų bekontaktį kūno temperatūros detektorių, į kurį yra integruotas automatinis rankoms skirto higieninio dezinfekcinio skysčio dozatorius. Bendra paramos vertė – 2602 eurų. „Vis dar tebesitęsiančios ekstremalios situacijos ir karantino metu tai...


Palangoje veikusį „Onorė“ restoraną valdys nauji savininkai – veikiantį verslą nusipirko dvi šeimos. Tikriausiai visi, kam teko lankytis Palangoje, žino, kad šis kurortas garsėja kavinių ir restoranų gausa. Žmonės Palangoje lankosi vasarą, šiltuoju sezono metu, žiemą – viskas nutyla, sustoja, tad pradėti verslą čia tikrai nėra labai lengva....


Gerbiami, Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos nariai, Informuojame Jus, kad šaukiamas visuotinis Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos (buveinės adresas J.Basanavičiaus g.12, Palanga, įm.kodas: 152661146) narių susirinkimas. Susirinkimas įvyks: 2019 m. balandžio mėn.4 d. (ketvirtadienis), 14.00 val., Birutės al. 26, Palanga (Grand Baltic Dunes...



Praėjusį penktadienį viešbutyje „Vanagupė“ vyko Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos (VRA) inicijuotas kurorto viešbučių ir restoranų verslo atstovų susitikimas su Palangos miesto vadovais.


Palangos viešbučių ir restoranų asociacija (PVRA) kartu su miesto savivaldybės Vaikų teisių apsaugos skyriaus specialistėmis gruodžio 22-ąją kavinėje-boulingePub „Riviera“ surengė labdaros vakarą mažas pajamas gaunančių Palangos šeimų vaikams. Kaip papasakojo PVRA prezidentas Darius Miklovas, vakare dalyvavo daugiau kaip 50 vaikučių iš 30 šeimų.


„Palangos tiltas“ tęsia rašinių ciklą apie miesto verslininkų vasaros sezoną. Kalbinti restoranų bei kavinių savininkai džiaugėsi klientais, kurie negailėjo pinigų prabangiems patiekalams bei gėrimams. Daugiausiai restoranuose pietavo bei vakarieniavo poilsiautojai iš Rusijos.


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius