Ekskursija po silkės kelio parodą ir silkės užkandžių degustacija

Palangos tiltas, 2024-11-17
Peržiūrėta
633
Spausdinti straipsnį
Bendrinti per Linkedin
Bendrinti per Facebook

Ekskursija po silkės kelio parodą ir silkės užkandžių degustacija

Lapkričio 20 d. 17.00 val. Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus kviečia į ekskursiją po vieno eksponato parodą „Nuo Šiaurės jūros iki Kūčių stalo“ su bendraautore dr. Raimonda Nabažaite. Šiandiena neįsivaizduojame kasdienio ir vaišių stalo be silkės, o ką bekalbėti apie advento laikotarpį ar Kūčias. Valgydami silkę retai susimąstome kaip ji keliavo iki mūsų stalo, kokios silkės migracijos, žūklės ir gastronomijos istorijos. Po ekskursijos kviesime paskanauti naujai duris Palangoje atvėrusios parduotuvės „Silkutė“ vaišėmis.

Dr. Raimonda Nabažaitė Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos archeologijos instituto archeologė. 2019 m. metais jai suteiktas Lietuvos archeologės vardas. Už nuoseklius koklininkystės, bažnyčių archeologijos mokslinius tyrimus, paveldo saugojimo iniciatyvas, konferencijų ciklo iniciavimą ir mokslo sklaidą:  Ryškiausi pastarųjų metų darbai savarankiški senosios Šv. Jono bažnyčios teritorijos ir gretimybių Klaipėdoje, archeologiniai tyrinėjimai; XIX a. silkių a brokavimo sandėlio Klaipėdoje archeologinių tyrinėjimai. Raimonda Nabažaitė niekada neapsiriboja archeologiniai atradimais. Jai labai svarbu jog  istorijos apie atrastus kultūros paveldo objektus būtų komunikuojamos įvairiausiomis formomis: parodos, diskusijos, konferencijos ir kt. ir kad žinia pasiektų kuo įvairesnes bendruomenes.

Palangoje, adresu Pirties gatvė 3 - šiemet duris atvėrė parduotuvė „Silkutė“. Po ekskursijos muziejaus lankytojai bus kviečiami paragauti silkės užkandžių iš šios parduotuvės. Anot „Silkutė“ savininkų: „Vienas iš mūsų „arkliukų“, kitaip „jūros arkliukų“ - tai daugelio mėgstama silkutė. Tik sugauta Atlanto vandenyne, kruopščiai atrinkta ir iškarto užšaldyta silkutė atkeliauja pas mus. Mes ją patys sūdome, marinuojame nenaudodami absoliučiai jokių dirbtinių - cheminių konservantų, skonio stipriklių ir panašiai. Jei filiuojame, tai nenaudojame jokių kaulų tirpiklių, visas iškaulinimas atliekamas rankomis ir pincetų pagalba, be abejo kartais koks kauliukas ir gali pasitaikyti, bet tas nepakartojamas skonis ir sveikatai palankios medžiagos yra maksimaliai išsaugomos. Lygiai taip pat sūdome ir marinuojame visas kitas žuvis be jokių chemijų, tai lašišos, tunai, ančiuviai, skumbrės, paltusai ir panašiai. Kviečiame susipažinti su mūsų skoniais ir skanaus.“ 

Parduotuvė „Silkutė“ įsikūrusi Palangoje, adresu: Pirties g. 3, taip pat dvi parduotuvės veikia Kaune adresais: Savanorių pr. 255 ir Veiverių g. 150 B. Interneto svetainė - https://silkute.lt

 

Kada? 2024 m. lapkričio 20 d. 17.00 val.

Kur? Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejuje (Vytauto g. 23A, Palanga)

Kaina? 4 Eur.

Būtina registracija: [email protected] 

Renginio trukmė: apie 1,5 val.

Dalyvauja: KU BRIAI mokslo darbuotoja dr. Raimonda Nabažaitė, degustacija ir vaišės iš parduotuvės „Silkutė“ (Pirties g. 3, Palanga)

 

 

*Renginio metu bus fotografuojama ir filmuojama. Nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti naudojami renginio viešinimui socialiniuose tinkluose, interneto svetainėse, spaudoje ir kt.

Jūsų komentaras:

Taip pat skaitykite

Lapkričio 29 d. 17 val. Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus kviečia į antrąją ekskursiją po parodą „Nuo Šiaurės jūros iki Kūčių stalo“. Apie silkės kelią šį kartą pasakos parodos bendraautorė, Klaipėdos universiteto doktorantė Akvilė Poškienė. 


Lapkričio 20 d. 17.00 val. Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus kviečia į ekskursiją po vieno eksponato parodą „Nuo Šiaurės jūros iki Kūčių stalo“ su bendraautore dr. Raimonda Nabažaite. 


Ar galite įsivaizduoti, kad silkės istorija skaičiuoja daugiau nei tūkstantį metų. Ją nuodugniai dokumentuoja „silkės maniakai“, Clupea harengus mėgėjai, kurie jaučia aistrą šioms nedidelėms, sūrioms žuvims. 


Ar galite įsivaizduoti, kad silkės istorija skaičiuoja daugiau nei tūkstantį metų. Ją nuodugniai dokumentuoja „silkės maniakai“, Clupea harengus mėgėjai, kurie jaučia aistrą šioms nedidelėms, sūrioms žuvims.


Pamiškėje šalia kelio tarp Klaipėdos ir Palangos norima statyti restoraną. Neįvardijamas statinio užsakovas maitinimo įstaigą planuoja statyti privačiame sklype, maždaug 300 metrų nuo kelio, Bruzdeilyno kaimo ribose, Krūmų gatvėje.


Balandžio 30 d. 14 val. Jono Šliūpo muziejuje Palangoje ekskursiją po šiuo metu vykstančią fotografo Rimanto Dichavičiaus parodą „Vardai, tapę mūsų laiko ženklais“ ves menotyrininkė dr. Ramutė Rachlevičiūtė.



Prasidėjo kelio Klaipėda- Palanga remontas  1

"Palangos tilto" informacija, 2019 09 28 | Rubrika: Miestas

Jau prasidėjo kelio Klaipėda- Palanga remonto darbai. Juos baigti ketinama kitų metų pavasarį.


Palangoje – pirmoji meno degustacija

"Palangos tilto" informacija, 2019 06 07 | Rubrika: Kultūra

Pirmą kartą į Palangą, į „Ramybės“ galeriją, atkeliauja originalus projektas – meno degustacija. Palangiškius ir poilsiaujančius miesto svečius tik vieną – birželio 9-osios vakarą – suburs meno degustacijos „išradėja“ ir kuratorė Vilma Jankienė. Vilniuje įsikūrusi „AP galerija“ jau ketvirtus metus organizuoja...


Palangos lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ pedagogai netradicinėje aplinkoje, Palangos Birutės parko paplūdimyje, surengė parodą „Aš noriu augti prie švarios jūružės“. Organizuodami šią parodą siekėme atkreipti vaikų ir suaugusiųjų dėmesį į Baltijos jūros ekologines problemas bei skatinti elgesio pokyčius, siekiant mažinti neigiamą visuomenės...


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius