Kad šventės būtų saugios ir džiugios
Artėja gražiausios metų šventės – Kūčios ir Kalėdos. Vieni švenčia namuose ar svečiuose, kiti renkasi viešojo maitinimo įstaigas. Kiekviena šeimininkė stengiasi nustebinti prie stalo sukviestus namiškius ir svečius. Vienos vaišes ruošia pačios, kitos perka prekybos centruose.
Maistu dažniausiai apsinuodijama ar net kyla ūmių žarnyno ligų protrūkių po gausių, namuose gamintų vaišių. Kad ant kiekvieno vartotojo stalo puikuotųsi ne tik skanus, bet ir saugus maistas, Palangos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kaip rinktis, laikyti ir ruošti maistą šventiniam stalui.
Rinkdamiesi maisto produktus, perskaitykite ženklinimo etiketę, įsitikinkite, kad tinkamumo vartoti terminas nepasibaigęs ir produkto sudėtis atitinka jūsų poreikius. Nepirkite maisto produktų iš nelegalių prekeivių, prekiaujančių kiemuose, ant šaligatvių.
Prieš dedant žalią mėsą, paukštieną ar žuvį į pirkinių krepšį, šiuos produktus reikėtų supakuoti į dvigubas pakuotes, kad jie neužterštų tų maisto produktų, kurie bus vartojami be papildomo terminio apdorojimo. Nereikėtų rinktis produktų pažeistomis pakuotėmis.
Nepamirškite higienos ir maisto ruošimo taisyklių. Virtuvėje laikykitės švaros, dažniau plaukite rankas. Įrankius, lenteles ir stalų paviršius, ant kurių buvo dorojama žalia mėsa ar paukštiena, kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite. Mėsą ir daržoves reikėtų pjaustyti ant skirtingų lentelių. Prieš vartojimą kruopščiai nuplaukite vaisius ir daržoves, jei reikia, nulupkite – taip sumažinsite užsikrėtimo patogeninėmis žarnyno bakterijomis riziką.
Svarbu tinkamos maisto produktų laikymo sąlygos. Paruoštą maistą laikykite šaldytuve taip, kad jis nesiliestų su žaliais produktais. Per maistą plintančios bakterijos kambario temperatūroje gali labai sparčiai daugintis, o žemesnėje nei 5 laipsnių ir aukštesnėje nei 60 laipsnių temperatūrose bakterijų augimas sulėtėja. Virto, kepto, troškinto maisto nerekomenduojama palikti kambario temperatūroje ilgiau kaip 2 valandoms. Tortus su kremais, kitus greitai gendančius saldumynus būtina laikyti šaldytuve. Gaminti patiekalų reikėtų tiek, kiek šeimos nariai gali suvalgyti, ir nevartoti to paties maisto kelias dienas.
Pati svarbiausia per maistą plintančių ligų prevencijos priemonė – rankų plovimas. Kruopščiai ir dažnai plaudami rankas po tekančiu vandeniu su muilu sumažinsite per maistą plintančių ligų perdavimo riziką. Rankas būtina plauti prieš pradedant ruošti maistą, maisto ruošimo metu bei pasinaudojus tualetu.
Kad viešojo maitinimo įmonėse maistas būtų ruošiamas saugiai, tikrina Valstybinės maisto ir veterinarijos inspektoriai. Pastaruosius trejus metus mažiau randame produktų su pasibaigusiu tinkamumo laiku, tačiau beveik pusės patikrinimų metu nustatomi įvairūs pažeidimai. Kad nuolat reikia priminti apie higienos reikalavimus tvarkant maistą, parodė ir VMVT organizuotos akcijos „STOP bakterijoms!“ rezultatai. Akcijos, vykusios lapkričio mėnesį, metu įvairių miestų ir rajonų restoranuose, kavinėse, užkandinėse buvo tikrinama darbuotojų asmens higiena, imami mėginiai nuo darbuotojų rankų, vertinta, ar švarūs drabužiai, pakanka priemonių rankoms plauti, personalas pasitikrinęs sveikatą ir t. t. Įvertinta 187 viešojo maitinimo įmonių darbuotojų rankų mikrobiologinė tarša. 24 įmonių darbuotojų rankų plovinių mėginiuose aptikta žarninių lazdelių (E. coli) ir auksinio stafilokoko (St. aureus) bakterijų. Iš viso nustatyti 40 darbuotojų nepatenkinami mėginių atsakymai, tai sudarė 21 proc. visų patikrintų darbuotojų. Palangoje buvo paimti ploviniai nuo 9 darbuotojų rankų, viename mėginyje rasta E. coli bakterijų. Viešojo maitinimo įmonių darbuotojams nurodyta sugriežtinti savikontrolės bendrosios ir personalo higienos reikalavimų laikymosi kontrolę.
Palangos VMVT gruodžio 9 d. organizavo pasitarimą su asmens sveikatos priežiūros maisto tvarkymo skyrių atsakingais darbuotojais tema „Maisto tvarkymo aktualijos ir darbuotojų asmens higienos įgūdžių tobulinimas“. Atsakingiems už maisto ruošimą darbuotojams buvo pristatytos naujovės maisto tvarkymo srityje ir dar kartą priminta, kad maistą tvarkyti gali tik sveiki ir besilaikantys asmens higienos asmenys.
Linkime visiems Palangos gyventojams ir svečiams: ruoškime maistą atsakingai ir saugiai, kad atėjusios šventės būtų gražios ir jaukios!
Birutė SIMUTIENĖ
Palangos VMVT vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė
„Palangos tilto“ redakcija
Jūsų komentaras:
Taip pat skaitykite
Birutės Mockuvienės fotografijų paroda „Akimirkos iš jubiliejinės Dainų šventės“
2024 08 29 | Rubrika: Miestas
Rugsėjo 4 d. (trečiadienį) 17.30 val. Palangos viešosios bibliotekos interneto skaitykloje atidaroma palangiškės, PKC ansamblio „Bočiai“ narės Birutės Mockuvienės fotografijų paroda „Akimirkos iš jubiliejinės Dainų šventės“.
Dainų šventės belaukiant: kodėl mūsuose vis dar gaji diskriminacija dėl amžiaus?
2024 06 25 | Rubrika: Miestas
Jau greitai Lietuvoje nuskambės pirmieji jubiliejinės dainų šventės akordai. Ši šventė dažnam yra bendruomenių vienybės simbolis, kai pagaliau įveikiamas amžių skirtumas ir visi kartu švenčiame tautinį paveldą.
Kretingos miesto šventės koncertai – kiekvieno skoniui
2024 06 04 | Rubrika: Miestas
Jau ketvirtadienį prasidėsiančios Kretingos miesto šventės ir Šv. Antano atlaidų metu miesto erdvėse nuskambės gausybė koncertų, kurie džiugins mėgstančiuosius tiek klasikinę, tiek populiariąją ar sakralinę muziką, tiek dainuojamąją poeziją.
Kitą vasarą dviratininkams ir pėstiesiems pajūryje atsivers dar viena nauja trasa.
Padėkos ir atminimo dovanos įteiktos Palangos policijos rėmėjams: Aurikai Stanislovaitienei, Dianai Lazdauskienei, Egidijui Budginui, Viktorui Arlauskui, Vytautui Gerikui ir bendruomenės „Palangos santarvė“ pirmininkei Dainai Eimanavičienei.
Kad šventės būtų saugios ir džiugios
2015 12 21 | Rubrika: Sveikata
Artėja gražiausios metų šventės – Kūčios ir Kalėdos. Vieni švenčia namuose ar svečiuose, kiti renkasi viešojo maitinimo įstaigas. Kiekviena šeimininkė stengiasi nustebinti prie stalo sukviestus namiškius ir svečius. Vienos vaišes ruošia pačios, kitos perka prekybos centruose.
Mažiesiems palangiškiams – modernios ir saugios vaikų žaidimų aikštelės
2015 09 07 | Rubrika: Miestas
Šeimoms draugiškoje Palangoje, gerinant miesto infrastruktūrą, kasmet atsižvelgiama ne tik į suaugusių miestiečių bei svečių, bet ir į vaikų poreikius. Vienas įgyvendinamų mažiesiems skirtų projektų – modernių žaidimų aikštelių įrengimas daugiabučių namų kiemuose.
Ne sezono metu pasipelnymo šaltinis – šventės
Ugnė RAUDYTĖ, 2010 09 29 | Rubrika: Miestas
Palangos mieste rengiamos didžiosios šventės padeda kurortui „neužgesti“ ne sezono metu ir palaikyti vasaros sezono šurmulį. Taip pat ir šį savaitgalį vykusi šventė „Palangos stalas 2010“ pritraukė daug žmonių, kurie „suko galvas“, kaip pasistatyti automobilį, kaip nepatekti į didelę spūstį. Toks žmonių antplūdis naudingas ne tik smulkiesiems verslininkams, bet ir miesto savivaldybei. „Mes...
Įvardintos sezono atidarymo šventės klaidos
Dalia JURGAITYTĖ, 2009 05 23 | Rubrika: Miestas
Vakar Palangos miesto savivaldybės meras Vytautas Stalmokas pakvietė Savivaldybės bei kitų atsakingų institucijų vadovus aptarti praėjusios sezono atidarymo šventės renginius.
Sezono atidarymo šventės startui pasirengta
Dalia JURGAITYTĖ, 2009 05 13 | Rubrika: Miestas
Vakar Palangos miesto savivaldybės meras Vytautas Stalmokas inicijavo visų kurorto specialiųjų tarnybų, atsakingų už šventės „Palanga 2009“ renginius organizatorių bei savivaldybės skyrių vadovų pasitarimą, kuriame aptarti klausimai, susiję su vasaros sezono atidarymu. Pasak mero, norint, kad šventė vyktų sklandžiai ir būtų užtikrintas svečių, poilsiautojų bei dalyvių saugumas...