„Belfaste“ Palangos centre – skanu ir jauku kaip „Belfaste“ Šiaurės Airijoje

Linas JEGELEVIČIUS, 2016-02-11
Peržiūrėta
3015
Spausdinti straipsnį
Bendrinti per Linkedin
Bendrinti per Facebook

„Belfaste“ Palangos centre – skanu ir jauku kaip „Belfaste“ Šiaurės Airijoje

Ar gali vasario pradžioje Palangoje atidarytas restoranas sėkmingai gyvuoti? Centre, priešais miesto Viešąją biblioteką, duris atvėręs šeimos restoranas „Belfastas“ klientų jau nestokoja: smalsu, skanu, patogu. Svarbiausia, čia dirbantis Londone mokslus baigęs šefas Audrius Kukšta pasiryžęs parodyti, kaip reikia gaminti, kad garsas apie „Belfastą“ pasiektų visus.

Vasaris, o „Belfaste“ – šurmuliukas
„Šurmuliukas atidarytame restorane – malonus, bet jis nėra netikėtas. Angliškas interjeras, gera atmosfera, žinomas, žinantis, ką su produktais daryti virtuvės šefas, patiekalams gaminti naudojama tik šviežia ir nešaldyta mėsa. Tai yra tai, kuo mes didžiuojamės ir dėl ko esame skirtingi“, – sakė restorano savininkė Liudvika Jokšė.
Toje vietoje, kurioje įsikūrė „Belfastas“, anksčiau čia viliojo „Prancūziškos kepyklėlės“ kepinių bei kavos kvapai. Kepyklėlė niekur nedingo: kitą savaitę atsidarys Senojo Turgaus gatvėje 6.
„Pabrėžkite štai ką: siūlysime išskirtinai gerą ir šviežią maistą. Mūsų „cinkelis“ – moderni britų virtuvė. Ji – man labai artima: tris metus petys į petį „Belfaste“ virtuvėje dirbau su žymiu vietos virėju Daniu Mileriu. Jis dvejus metus iš eilės yra pripažintas geriausiu airių virėju. Vėliau baigiau kulinarijos mokslus Hammersmith ir West koledže Londone“, – šypsojosi A. Kukšta.
Netrukus Andrius sulaukė didelės sėkmės: jam buvo patikėta vadovauti žinomo restorano virtuvei pačiame Londono centre.
„Restorano pavadinimas – „Belfastas“ – buvo išsirinktas abipusiu sutarimu: „Mūsų virtuvė – gan britiška, o „Belfastas“, žinia, – Šiaurės Airijoje. Po pažinties su Audriumi, neabejojau, kad jis – šefas, kurio reikia mums ir Palangai“, – kalbėjo Liudvika.
Ir šefas, ir savininkė sakė, kad maistas „Belfaste“ Palangoje bus kaip „Belfaste“ Šiaurės Airijoje.
Praėjusią vasarą šefas Audrius jau ne vieną viliojo į Monciškes, kur jis gamino sultingus, iš šviežios mėsos pagamintus mėsainius.

Šefas siūlo jautienos ir „Guinness“ alaus pyragą
Kad įsitikintų restoranui tiekiamos jautienos kokybe, „Belfasto“ šefas pats vyko į vieną žinomą šalies ūkį. „Man paliko labai gerą įspūdį, kaip yra apdorojama ir brandinama mėsa“, – sakė Audrius. Restoranui tiekiama jautiena yra ne mažiau nei 35 dienų brandinimo ir yra visada šviežia.
Pasiteiravus, ką būtinai reikėtų išbandyti „Belfaste“, „Belfasto“ virtuvės meistras sakė, kad viskas čia skanu, bet jam ypač prie širdies airiškas mėsinis pyragas. „Tiksliau: jautienos ir „Guinness“ alaus pyragas. Jis labai populiarus Šiaurės Airijoje. Visi airiai labai mėgsta mėsos pyragus. Turi ir žuvies, ir vištienos pyragus“, – dalijosi patirtimi „Belfasto“ šefas.
Paklausta, kodėl patikėjo vienam šefui nuspręsti, koks turi būti meniu, Liudvika buvo atvira: „Andrius – labai geras šefas. Aš tikiu juo, jis savo srityje labai stiprus“. Šyptelėjusi pridūrė: „Abu iškart sutarėme, kad cepelinų „Belfaste“ nebus“.
Anot šefo Audriaus, darbo dienomis dienos pietums gal ir bus pasiūlyta lietuviškų patiekalų, bet su britišku prieskoniu.
Atidaryti šeimai skirtą restoraną buvo mintis su „cinkeliu“. Tai ne klasikinis restoranas, tai vieta šeimai – šeimos restoranas. „Kviečiame visus: ir šeimas, ir vienišius, kurie galbūt čia atras kitą pusę“, – juokavo abu.
„Sekdami airių pavyzdžiu, sekmadieniais pasiūlysime apsilankyti taip vadinamame sekmadienio „branče“ ( SundayBrunch), kuriame meniu apims ir pusryčių, ir dienos patiekalus. Išskirtinė jo detalė bus, kad siūlysime sekmadienio „roustą“ ( SundayRoast), kuris Anglijoje yra itin populiarus. Dauguma anglų šeimų sekmadieniais su visa šeima keliauja į vietos „pabą“ ar vidutinės klasės restoraną ir džiaugiasi „roastu“, – pasakojo A. Kukšta.

Vaikams siūlo vištienos ledinukus
Vaikams „Belfastas“ siūlo jautienos mėsainius su BBQ padažu, MacCheese – pastarasis patiekalas itin populiarus Jungtinėse Amerikos Valstijose, taip pat vištienos ledinukus.
„Pastarasis patiekalas paruoštas atlikus specialų viščiuko pjūvį: petukai be sparnelių, lengvai pamarinuotas ir gruzdintas. Galima lengvai paimti už kauliuko ir mėgautis. Žodis „ledinukai“ pavadinime – kaip pokštas“, – atskleidė „Belfasto“ šefas.
Palangoje jau nuo kovo pabaigos leidžiantis „WizzAir“ ir „RyanAir“ lėktuvams iš Londono, verslininkė tikisi restorane sulaukti ir anglakalbių lankytojų.
Jau šį savaitgalį „Belfastas“ visus palangiškius ir kurorto svečius vilios specialiai paruošomis stintomis.
„Paruošime paprastai, bet labai skaniai. Dar nenusprendžiau, ką vertėtų visiems pasiūlyti: stintų ravioli ar specialiai marinuotų stintų. Tikrai bus ir ekskliuzyvinių garnyrų. Ir stintas reikia mokėti pateikti kitaip“, – įsitikinęs A. Kukšta.
O Valentino dienai laukia „Belfasto“ meniu patiekalai. „Visi mūsų patiekalai yra kaip afrodiziakai“, – tvirtino jis.
Ateities planuose – tradicinės vynų degustacijos su žinomais somelje ar atskirų Europos šalių virtuvių degustacijos.
„Norime truputį sujaukti, žinoma, gerąja prasme, restoranų tvarką Palangoje. Kaip mums seksis, spręs mūsų lankytojai“, – sakė A. Kukšta ir L. Jokšė.
Naujienos „Facebook'e“: Belfastas, adresas: Vytauto g. 98, Palanga.

Jūsų komentaras:

Taip pat skaitykite

Lapkričio 13 d. 17.30 val. Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus kviečia į renginį „Apie Šiaurės jūros silkę ir mūsiškę strimelę“, kuriame susitiksime su ichtiologu, Klaipėdos universiteto Jūrinių tyrimų instituto verslinės žvejybos tyrėju Remigijumi Saku.    


Kviečiame Jus į naujos vieno eksponato parodos  „Nuo Šiaurės jūros iki Kūčių stalo“  atidarymą  spalio 16 d. 17 val.  Jono Šliūpo muziejuje  (Vytauto g. 23a, Palanga).


Šią savaitę Palangoje įvyks Baltijos šalių ir Šiaurės grupės gynybos ministrų bei gynybos politikos direktorių susitikimai. Valstybių atstovai aptars aktualius saugumo ir gynybos klausimus bei paramą Ukrainai.


Šį pavasarį Kretingos centre atsidariusi desertinė „Nuognē skanu“ sujungė bendram darbui visą šeimą. „Nuognē“ žemaitiškai reiškia „nepaprastai“, „ypatingai“. Čia viskas ir yra būtent taip – nepaprastai skanu bei apsijungia graikiškos, lietuviškos tradicijos ir modernumas. 


Ansamblis „Lietuva“ ir „Prabudimo orkestras“ pristato premjerą – šokio ir muzikos spektaklį „Šokio simfonija iš Šiaurės Jeruzalės“. 


Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje skelbia naujų narių  atranką į Jaunųjų patarėjų tarybą !


Į „Palangos tilto“ redakciją paskambinusi senjorė palangiškė sakė, kad buvo apstulbinta to, ką patyrė „IKI“ parduotuvėje Žvejų gatvėje.


Sekmadienį, birželio  27 d., „Gytarių“ stadione vyko Lietuvos jaunučių čempionato U-13 diviziono Šiaurės-Vakarų regiono rungtynės, kuriose susitiko FA „Šiauliai" ir Palangos SC - FK „Gintaras“ klubai.


Ar mažamečiai berniukai, kurie vasario pradžioje iš miesto senjorės kurorto centre, kaip teigiama nukentėjusios pareiškime policijai, išplėšė iš rankų rankinę ir nurūko, liks nesučiupti? Kaip informavo „Palangos tiltą“ Donatas Mockaitis, laikinai einantis Palangos miesto policijos komisariato viršininko pareigas, ikiteisminis tyrimas pagal...


Ar gali vasario pradžioje Palangoje atidarytas restoranas sėkmingai gyvuoti? Centre, priešais miesto Viešąją biblioteką, duris atvėręs šeimos restoranas „Belfastas“ klientų jau nestokoja: smalsu, skanu, patogu. Svarbiausia, čia dirbantis Londone mokslus baigęs šefas Audrius Kukšta pasiryžęs parodyti, kaip reikia gaminti, kad garsas apie...


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius